Har du vondt i foten og opplever smerter når du står, går eller belaster føttene? Fotplager er nærmest å regne som en folkesykdom, og de fleste opplever en eller flere plager som gjør at man får vondt i foten en eller flere ganger i løp av livet.

Dersom man har vondt i foten, og er usikker på hva det kan være, er det svært viktig å få dette sjekket og behandlet på et tidlig stadium. Dersom man overser smertene, kan man blant annet risikere å utvikle dårlige holdninger ved at kroppen tilpasser gangen for å redusere smerter og lignende. Dette kan igjen føre til at andre deler av kroppen som blant annet ryggen blir rammet.

Med andre ord er det viktig å få sjekket hva som forårsaker smertene i foten på et tidlig stadium. Dersom dette gjøres i tide, kan man i de aller fleste tilfellene avdekke faktoren eller lidelsen som bidrar til smerten, som igjen bidrar til at problemet blir borte eller minkes.

Årsaker til smerter i foten

Det er mange forskjellige årsaker til at man har vondt i foten og opplever smerte ved belastning og trykk på foten. Nedenfor kan du se noen av de mest vanlige årsakene, samt lese litt om de.

Dårlig fottøy

Det er mye man kan spare penger på ved å kjøpe billige og enklere produkter. Fottøy derimot er en produktkategori man ikke bør ta til takke med middelmådige varer. Man får så klart gode sko til en grei pris også, men det viktigste er at fottøyet er tilpasset foten, og har riktig utforming med tanke på størrelse og bruksformål.

Dersom man bruker fottøy som er utgått, feil utformet eller for liten, kan man risikere å utvikle en rekke plager som kan utvikle seg til å bli alvorlige og som i lengden kan risikere i nedsatt funksjonsevne.

Kroniske feilstillinger er et typisk problem som for trange eller dårlige utformede sko man resultere i. Å bruke høye hæler over tid der tærne blir presset mot hverandre, er et typisk eksempel på en type fottøy som kan bidra til “Hallux Valgus” altså at stortåen peker mot lilletåen. Slik feilstillinger kan igjen skade leddene og i lengden bidra til ryggproblemer.

For å være på den sikre siden, er det lurt å besøke en fotterapeut eller andre kvalifiserte fagpersonell, for å få en skoveiledning. En slik veiledning går ut på at man får anbefalt hvordan utformingen på fottøyet bør være for å være optimal til din fotform og hva du skal bruke skoene til.

Skader

Det er mange årsaker som kan gjøre at man får vondt i foten og utvikler fotskader. Særlig personer som er i yrker der man er aktiv, bærer mye, eller har fritidsaktiviteter som involverer hopping, løping og generelt fysisk aktivitet, er spesielt utsatt for å utvikle fotskader.

Brudd i tær og metatarser, bløtdelsskader, og calcaneusfraktur (forekommer ofte som et resultat av å lande på hælen etter fall eller hopp), er typiske fotskader. Heldigvis er de fleste fotskadene greie å behandle og resulterer sjelden i varig nedsatt funksjonsevne. 

Vorter

Mange opplever å få vorter i løp av livet sitt. Mange vorter som blant annet Verruca vulgaris er svært smittsomme og forplanter seg svært lett fra fot til fot på treningssentre, dusjer og andre fellesområder der personer er barbente.

I tillegg til føttene, kan også vorter oppstå på andre deler av kroppen som i ansiktet eller på armer og hender. Særlig vorter under føttene og mellom tærne bidrar til at man kan få vondt i foten. Grunnen til at vorter kan gjøre vondt er fordi de ofte er svært trykksensitive og det kan derfor gjøre vondt i foten når man står og legger trykk på vorten.

Vorter går som regel bort av seg selv i løp av et par måneder. Hvis vorten er stor , kan det gis blant annet kuldebehandling eller kirurgi hos lege. Dersom man har en vorte som gjør at man får vondt i foten, eller som gjør at man ikke kan gå barbent på offentlige steder, bør du besøke en fotterapeut for fotbehandling og vortebehandling hvor du også får råd om hjemmebehandling.

Fotsopp

Fotsopp gir ofte symptomer som kløing, stikking og brenning i foten. Med andre ord kan det være at man har vondt i foten grunnet fotsopp.

Det er mange årsaker til fotsopp. Særlig fuktige bad og dusjer der mange vandres barbeint er en typisk smittekilde. Også tette og fuktige sko og sokker kan øke risikoen for å få fotsopp.

I de aller fleste tilfellene er fotsopp svært lett å behandle. Å lokalbehandle det soppinfiserte området med en fotstoppkrem pleier å gi gode resultater.

Senebetennelse

Senebetennelser skyldes ikke bakterier eller virus, men er en kroppslig forsvarsmekanisme ved skade eller overbelastning. En senebetennelse kan oppstå på mange forskjellige steder som blant annet albuer, skuldre, håndledd, lår og legger, og på hælen, knærne og anklene.

Dersom man har en jobb eller fritidsaktivitet som gjør at man bruker føttene mye og gir de en økt belastning, er man mer disponert for å utvikle en senebetennelse.

Ved senebetennelse i foten/hælen kan man oppleve å ha vondt i foten og få en nedsatt gangfunksjon. Dersom man mistenker å ha en senebetennelse i foten, er det viktig å få dette diagnostisert og behandlet hos lege på et tidlig stadium, slik at det ikke utvikler seg til å bli kronisk.

Torn

Torn er fortykket hud som stikker inn i huden som en torne eller kjegle. Dette gjør ofte svært vondt når man legger trykk mot foten.

Torn kalles ofte bare hard hud eller hornhud, og oppstår ofte som en konsekvens av feil fottøy, friksjon og stadig irritasjon mot foten, sømmer som kommer borti foten, feilstilling eller for mye belastning.

En torn er ofte tørr, voksaktig og har en hard kjerne. Tornen er som regel avgrenset og gjør at man får vondt i foten.

Dersom tornen ikke behandles, kan det utvikle seg betennelse. Hvis man er tidlig ute, eller har en mild form for torn er behandling og forebygging fort gjordt.

Plattfot

Plattfot kan være en årsak til at man har vondt i foten. Plattfot handler som ordet tilsier, om at foten er platt eller nærmest flatt. Å være plattfot er som regel medfødt og kan være forårsaket av en rekke forskjellige kroppslige årsaker. Noen vokser fra seg plattfoten når man blir voksen.

I følge nhi.no, har omtrent 15 prosent av befolkningen plattfot en eller annen form. Det er forøvrig to former for plattfot, der den ene heter “myk plattfot” og den andre “stiv plattform”. Det er den sistnevnte som kan gi negative symptomer og gi en følelse av å ha vondt i foten.

I mange tilfeller der en plattfot kan gi vondt i foten, vil bedre og spesialutformet fottøy redusere smerten helt eller delvis. I noen få tilfeller er man derimot nødt til å operere foten.

Annet

I tillegg til de forskjellige årsakene for å ha vondt i foten som vi har nevnt ovenfor, er det en rekke andre årsaker. Det er dog for mange til å nevne alle her. Dersom du mistenker at en av årsakene ovenfor, eller noe annet forårsaker at du har vondt i foten, anbefaler vi deg å komme innom fotterpeuten vår i Ski, eller å oppsøke en annen kvalifisert fotterapeut hvis du befinner deg i et annet sted i landet.

Kom innom fotterapeuten vår for diagnosering & behandling

Dersom du har vondt i foten, og ønsker å vite hva det er som forårsaker smerten, kan våre fotterapeuter hos Salong Han & Henne i Ski hjelpe deg!

Vi undersøker og inspiserer foten din for å avdekke hva det er som forårsaker at du har vondt i foten. Deretter gjennomfører vi behandling og gir deg konkrete tips og råd til tiltak du kan gjennomføre selv for å minske smerten. Dersom du har en fotskade som ligger utenfor vår behandlingskompetanse, vil vi gi henvise deg til egnet spesialist.

Vi i Salong Han & Henne er offentlige godkjente fotterapeuter, og har relavant utdanning og arbeidserfaring med fotterapi. Hvis du holder til i Ski området og ønsker å få føttene dine sjekket, så er det bare å komme innom.

Se gjerne de forskjellige prisene og fotpleiebehandlingene på siden om fotpleie.